Vad är det för skillnad på dessa två?

Självkänsla är något vi känner inombords. Att man tycker om sig själv och är glad över att inte vara någon annan är ett tydligt exempel på att man har god självkänsla. Att man accepterar sig själv med sina fel och brister, att man känner sig trygg i sig själv och kan handskas de känslor som livet väcker eller att man ser sig själv som en värdefull person är alla olika kännetecken för god självkänsla. Den inre självkänslan finns inom alla människor i god eller negativ bemärkelse beroende på hur självkänslan utvecklats tidigare i livet. Det handlar om vår egen värdering av oss själva.

Självförtroendet baserar sig på yttre bidrag till självkänslan. Man kan t.ex. få sitt självförtroende stärkt av att se sig som kompetent och kapabel. Andra kan få stärkt självförtroende genom att de ser bra ut eller är omtyckta. Psykologen Maarit Johnson kallar detta för "duktighetsbaserad självkänsla". Det handlar om det du gör istället för den du är.

Man kan säga att självförtroendet är baserat i våra tankar(hjärnan) medan självkänslan snarast är känslomässigt förankrad(hjärtat).


Läs även andra bloggares åsikter om ,

0 kommentarer: